Sydafrika

Land

Sydafrika

Språk

ENGLISH, AFRIKAANS, XHOSA, ZULU, NDEBELE, SOTHO, TSWANA, TSONGA, VENDA, SWATI

Befolkning

55,000,000

Område

1,221,037km²

Sydafrika som ligger på kontinentens sydligaste punkt, har ett stort utbud av vackra resmål som kan möta alla behov och önskningar. Sydafrika är berömt för sina många viltreservat som t.ex. Kruger National Park, Sabi Sand och Timbavati.

Sydafrika är perfekt beläget för att erbjuda malariafria semestrar och safaris, vilket gör det till ett perfekt val för familjer med småbarn. Kapstaden låter besökarna få en paus i storstaden och kan enkelt kombineras med andra val som t.ex en safari, Cape Winelands och världsberömda Garden Route. En av sakerna som gör Sydafrika till ett så idealiskt resmål är att det finns något här för nästan alla typer av budgetar och alla olika smaker. Dess fantastiska mångfald erbjuder många olika typer av semestrar och upplevelser.

Landet är också ett av de bästa golfresmålen i världen, med förstklassiga golfbanor i enastående miljöer.

Sydafrika är en fantastisk safaridestination då det finns reservat med massor av fascinerande djurliv. Med över 20 national parker (privata reservat är inte inräknade) så utgör Sydafrikas viltreservat över 3 % av landets yta. Kruger National Park är lika stort som Israel. De stora ytorna och att det läggs ner mycket resurser på att bevara djurlivet har säkerställt att besökare i Sydafrika kan uppleva autentiska safaris där de får se vilda djur i deras naturliga omgivning och med minimal mänsklig inblandning.

Resenärer bör veta att många av viltreservaten arbetar tillsammans med de lokala samhällena. Att besöka reservaten hjälper inte bara till att skydda utrotningshotade arter men stärker också de lokala samhällena genom flertalet projekt. Att åka på safari till Sydafrika har en mycket positiv inverkan på det lokala samhället.

Attraktioner & aktiviteter

En närmre titt på hur din semester skulle kunna se ut
Table Mountain

Kapstaden

Kapstaden är också känt som Moderstaden och är landets äldsta stad. Berömda ställen som Taffelberget och Robben Island (där Mandela satt i fängelse) är självklara attraktioner, vilket även områdets spektakulära stränder är, det finns även shopping i världsklass, utmärkta restauranger och äventyrliga aktiviteter. Kapstaden ligger bara 12 mil från Hermanus som är Afrikas bästa ställe att se valar på, och det ligger bara 40 minuter från Cape Winelands. 

Om man dyker ner i stadens historia och kultur kommer man att upptäcka att Kapstaden har många livliga och kosmopolitiska subkulturer. Katedraler, moskéer, caféer, marknader, klubbar och koloniala "Dutch" byggnader samsas i staden och invånarna har skapat en blomstrande stad fylld med inhemsk och internationell mat, arkitektur, musik och konst. Vandrar man genom Greenmarket Square märker man detta snabbt.

Lanzerac

 Cape Winelands

De som vill njuta av god mat, fina viner och en släng historia kommer att älska Cape Winelands. Cape Winelands består av flera historiska städer som binds samman via vingårdar och vinfarmer. Man kan välja att ha detta som enda resmål eller som ett tillägg på din sydafrikanska semester. Dirk Coetzee, en sydafrikansk vinmakare, säger att Cape Winelands är det enda området som finns kvar där man fortfarande gör vin för hand istället för att använda maskiner, vilket gör att vinet är handgjort snarare än producerat. Detta gör att vinet är av finaste kvalité, autentiskt och originellt.

Bästa sättet att utforska Cape Winelands är stillsamt, med vin i ena handen och ost i den andra. De populäraste städerna för turister i Winelands är Stellenbosch, Paarl, Franschhoek och Wellington; alla tillför något speciellt till regionen. Franschhoek har fler prisbelönta restauranger än vad hela landet har sammanlagt. Stellenbosch å andra sidan har fler utmärkelser för sitt vin ån någon annan region i landet. I Wellington görs Bain's Cape Mountain Whisky: Sydafrikas första Single Grain Whisky, som röstades fram som världens bästa "Grain Whisky" på internationella "World Whisky Awards". 

Pinnacle Point

The Garden Route

Garden Route är mittpunkten för äventyr i Sydafrika, belägen på en naturskön sträcka i sydöstra Sydafrika. Där finns pittoreska städer som Mossel Bay, Knysna, Oudtshoorn, Plettenberg Bay och George. Garden Route är bara 40 mil från Kapstaden och är känd som rutten som har alla aktiviteter på ett ställe. Besökare kan testa allt från adrenalinhöjande äventyr till kultiverad vinprovning och safariturer. 

Garden Route är paradiset för golfare med många guldbanor i världsklass som t.ex. Links på Rancourt, Pezula, Pinnacle Point och St. Francis Links. Garden Route har också världens högsta bungy jump bro: Bloukrans Bridge. Den är imponerande 216 meter över Bloukrans River och det är ett av alla de äventyren man kan göra på Garden Route.

motswari lion

Safari

Timbavati: Enastående safaritur och hem för vita lejon

Timbavati gränsar till Kruger National Park som ligger i nordöstra Sydafrika. Det finns inget stängsel mellan reservaten så djuren kan vandra fritt mellan dem vilket gör safariturerna ännu mer fantastiska. Detta lyxiga reservat har 7 unika safarilodger, alla med olika inriktningar. Det finns familjelodger, exklusiva smekmånadssviter och autentiska äventyrsläger. Timbavati ligger ca 5-6 timmar med bil från Johannesburg. Man kan komma fram till alla lodgerna i reservatet med vanlig bil men det går dagliga flyg från Kapstaden och Johannesburg.

Sabi Sand: Otroliga "Big 5" safaris, och här bor merparten av leoparderna 

Sabi Sand Game Reserve är det äldsta privata viltreservatet i Sydafrika och är belägen på över 65000 hektar av afrikansk bush. Detta reservat är ett av de mest exklusiva och lyxiga privata viltreservatet i världen och har fantastiska meriter för att i över 50 år ha erbjudit ultimata lyxsafaris och otroliga möjligheter att ta underbara foton på djuren. Reservatet är särskilt känt för att det är lätt att få syn på de "Big 5", särskilt leoparden.

Madikwe: Malariafri safari, nära till Johannesburg och hem till de "Big 5"

Madikwe Game Reserve är ett av Sydafrikas främsta "Big 5" malariafria viltreservat. På gränsen till Botswana och den nordvästra provinsen, ligger det bara 3.5 timme med bil från Johannesburg och Pretoria. Det är ett av Sydafrikas största viltreservat och där finns 66 däggdjur och 300 magnifika fågelarter.

Sanbona: Malariafri safari nära Kapstaden, "Big 5" safari och vita lejon

Sanbona Wildlife Reserve ligger vid den kända "Route 62" mellan Montagu och Barrydale. Det är beläget vid foten av Warmwaterberg Mountain Range i Sydafrikas "Little Karoo". Det är ca 27 mil från Kapstaden, vilket gör det lätt att ta sig dit när man är på semester i Kapstaden. Sanbona Game Reserve har 5-stjärnigt boende i 3 lyxiga lodgar, alla med olika inriktningar. Sanfolket var de första människorna i området och deras "bushman" hällristningar är mellan 2-5000 år gamla och finns att beskåda på olika platser i reservatet.

Steenberg Hotel & Vineyards

När ska man besöka Sydafrika? 

Att välja bästa tiden att åka till Sydafrika beror helt på var du vill åka och vad du vill göra.

Bästa tiden för safari är vanligtvis mellan maj och september. Då är det vinter och temperaturen är lägre, bristen på regn gör att bushen inte är lika tät och det gör det enklare att få syn på djuren. Den torra säsongen gör att djuren samlas runt vattnet vilket också gör de mer synliga.

Kapstaden och Cape Winelands har ett medelhavsklimat med torra varma somrar och milda men blöta vintrar. Kapstadens torra heta somrar börjar sent i oktober och slutar i slutet på mars/början av april. Temperaturen är som högst mellan december och februari. Försök att besöka Kapstaden på sommaren, då får du det idealiska vädret för att fullt ut få uppleva vad staden har att erbjuda.

Garden Route kan man åka till när som helst på året p.g.a. av de milda vintrarna där: temperaturen är sällan lägre än 16 grader, även på vintern. Så vilken tidpunkt på året som är bäst för dig, beror helt på dina intressen och vad du vill göra. Att se valar gör man bäst mellan juli och oktober (september är högsäsongen), vandra görs bäst på vintern, och 10-dagars festivalen i Knysna i juli är en perfekt kombination av sport, mat och livemusik. Temperaturen är som högst under sommarmånaderna, dvs mellan november och april. Februari till april är en bra tid att besöka Garden Route eftersom vädret är mildast då.

Kwazulu Natal har ett subtropiskt klimat, vilket gör det till ett utmärkt resmål året runt. Kwazulu Natals klimat är vanligtvis ganska varmt och även vintrarna är milda. Durban har solsken ca 320 dagar om året. Temperaturen ligger mellan 16-25 grader på vintern. Under sommarmånaderna (september till april) ligger temperaturen mellan 23-33 grader. December och januari är en väldigt hektisk period då Durban är ett semesterställe för sydafrikanerna själva under deras sommarsemester.

"Sydafrika är verkligen landet som har allt, från otroliga safaris till kosmopolitiska städer, underbara stränder och mat och vin i världsklass. Se till att du har tillräckligt med tid här så att du verkligen får uppleva så mycket som möjligt. "

Ägare & Grundare - Adam Malmnas